Tsinandali

Project type: Hotel, Retail, Adaptive Reuse

 

Location: Tsinandali, Georgia

 

Time: 2008

 

GRAFT’s response to the unique qualities of the Tsinandali Estate, both in terms of its cultural significance and its stunning natural setting, influenced the entire design process. By placing a new form in gentle juxtaposition to the existing structures, it highlights the passage of time in this special place. The extension incorporates the existing structure and its unique and extensive cellar vaults and inserts an addition that provides breathtaking views over the estate towards the Caucasus Mountains beyond.

 

GRAFT employed light, low-slung horizontal forms that respond the form of the woodland adjoining the estate. The existing brick and stone walls will be restored, and the addition will be clad in natural wood shingles, blending harmoniously with the earth tones of the site. The existing structure will be preserved and revitalized through the introduction of various public functions. The new symbiosis will draw life and activity into the complex throughout the year. Hotel functions are housed in the main factory building, where the reception, hospitality and conference facilities take advantage of the space’s generous proportions. The restaurant & lounge bar face the two courtyards, which are landscaped to blend seamlessly with the parkland beyond. The restaurant and conference facilities are accessible directly from the outside and can be used independently of the hotel. A terrace connects all the facilities for maximum flexibility, making it possible to host various events.

 

The residential areas rest on top of the more public podium. Each room is orientated to create a unique relationship between the private space and the vast expanse of nature outside. While the structure appears to undulate freely above, the addition’s structural system reflects the grid of the existing vaults. Indoor spa facilities take advantage of the estate’s cavernous, atmospheric cellar spaces, while the outdoor pool is arranged on the roof open to sunshine and nature, creating an intriguing combination of spaces for leisure. Two of the vaults in the cellar will be converted into an exhibition space that will host a collection of historic bottles as well as an exhibition of the old methods of pressing and storing wine as well as the history of Tsinandali.

 

The revitalisation of the Tsinandali Estate tells a new story through the introduction of gentle, sophisticated, organic forms and their subtle interplay with the robust existing structure, breathing new life into the old stones and offering guests a rich and stimulating variety of experiences.