Hotel and Spa Seezeitlodge Bostalsee

Back
GRAFT Hotel Seezeit Lodge
 HOTEL AND SPA SEEZEITLODGE
Hotel Bostalsee
Hotel Bostalsee
HOTEL AND SPA SEEZEITLODGE
 HOTEL AND SPA SEEZEITLODGE
 HOTEL AND SPA SEEZEITLODGE
GRAFT Hotel Seezeit Lodge
GRAFT Hotel Seezeit Lodge
Hospitality
Project type
Hotel
Status
Built
Location
Gonnesweiler, Germany
Time
2015–2017
Size
12,000m²
Photos
Michael Moser, Guenter Standl, SeezeitLodge
Aerial Photos
Airteam

The Hotel and Spa Seezeitlodge Bostalsee occupies an advantageous position in its natural surroundings, overlooking a serene lake from a wooded promontory. GRAFT’s design aims to build on and enrich the character of the location.

GRAFT Seezeit Lodge

The building figure is a product of the surrounding topography. The hotel connects the realm of the wood with the expanse of the lake, mediating between the land and the water. Guests arrive at the hotel through oak woodland, barely seeing the lake. The path to the hotel leads towards two green hills on which the main section of the two-story hotel rests.

The lobby is situated beneath it at the natural gap between the hills, revealing a breathtaking view over the lake as one enters. The lobby frames the sunset which in turn animates the space with the cycle of nature. An open-air terrace with a fireplace offers guests an opportunity to enjoy the evening spectacle.

Hotel Bostalsee

From the lobby, guests can proceed onto the restaurant, bar and reading room or to the conference spaces and spa. These functional spaces, as well as the administrative facilities, are embedded in the topography of the hilly landscape. The 2,000 m²-large spa and wellness area faces onto the surrounding woodland to create a sheltered, private environment of high-quality indoor and outdoor spaces. The restaurant, conference areas and some parts of the spa open onto the lake, and enjoy an incredible panoramic view.

The 100 hotel rooms and suites are located on the two upper floors: the rooms on the southwest enjoy the setting sun in the evening, while those on the northwest side see the rising sun in the morning. The suites at the north end of the hotel building offer spectacular views over the cape and the lake.

GRAFT Seezeit Lodge
GRAFT Seezeit Lodge

The below-ground infrastructure linking the administrative areas, spa and conference areas is minimal. A penthouse and bar will be constructed on the roof at a later stage.

GRAFT Seezeit Lodge

The woodland on the west side has been thinned out to provide more views of the lake, and the wood used for the façade of the hotel. The timber slats of the façade have been charred, lending the building a silvery-black shine.

The gross building area totals approximately 11,800 m², including the outdoor wellness areas and the covered parking spaces. GRAFT’s design is a response to the spirit of the place, and builds on its qualities to create a new harmonious whole. The result is a travel destination with a special identity of its own.

GRAFT Seezeit Lodge
GRAFT Seezeit Lodge
Founding Partners
Lars Krückeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
Project Lead
Arne Wegner
Project Team

Aleksandra Zajko, Alexandra Bunescu, Alexandra Tobescu, Ana Maria Galvez Castillo, Anna Wittwer, Antonio Luque, Arndt Prager, Aurelius Weber, Berta Sola, Christian Litz, Dorothea von Rotberg, Filipa Leal de Carvalho, Frank Petters, Inga Anger, Izabela Pavel, Jean-Rémi Houel, Johanna Kuntze, Konstantin Buhr, Marvin Bratke, Max Wittkopp, Nadia Koster, Pia Phanaphet, Raphael Hemmer, Rita Schmidt, Sascha Krückeberg, Sebastian Gernhardt, Stefanie Götz, Sven Fuchs, Tade Godbersen, Xavier Osorio