Eckwerk

Back
Eckwerk
Eckwerk Interior
HighriseResidentialWork
Project type
Office, new work, residential, high-rise, new construction
Status
In Progress
Location
Berlin, Germany
Time
Ongoing
Size
34,000m²
Client
Eckwerk, GuK cooperative (Genossenschaft für urbane Kreativität)
In collaboration with
Kleihues + Kleihues architecture office and the Genossenschaft für urbane Kreativität (Cooperative for Urban Creativity)
Awards
Architectural Review Future Projects Award at MIPIM 2015

The central idea of the Eckwerk wasto create a vibrant, inspiring place that sets new benchmarks for the relationships between work and living and public and private life. The site, located in the northern section of the Holzmarkt area on the River Spree, was home to the legendary Berlin night club Bar 25 until 2011.

Eckwerk Holzmarktstrasse

Drawing on the characteristic qualities of the location, the Eckwerk takes up features from the surrounding area, making particular reference to the railway viaduct as a defining feature of the site. A central element of its design is a two-story plinth that follows the course of the street on one side and the railway viaduct on the other. The space between the viaduct and the plinth becomes a passage, a place of interaction where public functions and the building’s main entrances are located. The plinth elevates the main level of the complex to the height of the viaduct, and acts as an urban terrace with a view out over the water. On top of the plinth are five independently accessible towers, each providing highly flexible spaces for working or living.

The terraced landscape of the interior space is designed as a publicly accessible, multilevel marketplace and serves as a hybrid indoor–outdoor area, mainly for co-working spaces. Covered by a delicate steel and glass construction, it lets in natural light and can be used all year round.

Eckwerk interior

Eckwerk Floor Plan

Breaking up the built volumes into separate towers was not only implemented to fulfil the requirements of Berlin’s zoning laws, it also creates a sense of openness by revealing a variety of views and vistas, dissolving the boundary between the house and the city (the private and the public). With their staggered arrangement, decreasing in scale towards the river, even the towers to the rear are afforded direct views of the Spree.

Eckwerk Floor Plan

The Eckwerk project manipulates the natural tendencies of socio-economic change within the urban matrix, proving the viability of creating new working environments and affordable housing in otherwise expensive areas.

Founding Partners
Lars Krückeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
Project Lead
Sven Fuchs, Raphael N. Hemmer
Project team

Aleksandra Zajko, Alexander Moritz, Alexandra Tobescu, Amit Rivlin, Ana Lopez de Rego Curros, Benedikt Boschert, Christine Huber, Clemens Hochreiter, Felix Götze, Frank Petters, Harpreet Kaur, Julie Hoffmann, Karsten Littau, Kristian Taaksalu, Kudzai Magoche, Marvin Bratke, Matthias Eckardt, Primoz Strazar, Raluca Ana Maria Constantin, René Lotz, Sven-Jacob Bauer