Loft Hamburg

Back
loft hamburg graft
loft hamburg graft
loft hamburg graft
loft hamburg graft
loft hamburg graft
ResidentialProduct Design
Project type
Design of a free-standing unit with multiple functions
Status
Built
Location
Hamburg, Germany
Time
2009
Size
120 m²
Client
private

As with all renovations, the existing building services and structure had to be incorporated in the overall design. This was achieved through the use of a free-standing walnut unit which functions as the heart of the apartment. This unit incorporates the kitchen, bathroom and dresser, taking advantage of its proximity to the building services. Sections are cut out of the unit to allow natural light to penetrate deep into the loft.

loft hamburg

Flanking the walnut core are service walls contrasted in white. These walls house the rest of the functional elements of the space, embedded within niches so that the remaining space can be used flexibly for working, relaxation, bathing and sleeping. Further flexibility is achieved through the use of ceiling-high, room-dividing sliding walls that allow the relationship of public and private space within the loft to be configured as needed. The sliding walls, when retracted, are completely concealed within the service walls.

Loft Hamburg Drawing

Loft Hamburg Drawing
loft hamburg graft
loft hamburg graft
loft hamburg graft
loft hamburg graft
Founding Partners
Lars Krückeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
Project Designer
Isak Birgersson
Project Lead
Henning Fritsch
Project Team
Andrea Göldel, Anja Frenkel, Arvid Wölfel, Markus Fix, Stephen Form, Olaf Dittmers, Pamela Schriever, Sebastian Nastke, Sven Fuchs