Ringcenter

Back
Ringcenter
Ringcenter
Ringcenter
Mixed UseRetailWork
Project type
Mixed-Use, Office, Retail
Status
Under construction
Location
Berlin, Germany
Time
2021
Client
Kintyre

Retail is currently undergoing drastic change. Increasingly, department stores are being converted into mixed use urban components. GRAFT was commissioned with the redevelopment, conversion and expansion of the existing Ringcenter shopping center in Frankfurter Allee in Berlin after successfully contributing to an invited competition.

Ringcenter

The retail and local supply areas will be reduced from five to three levels, so that an extended office use can be created on the upper floors. Local supply through a grocery store and a drugstore will be retained in the basement. In addition, an organic food market will be newly introduced. Additional gastronomic offers on the first floor open the building to the street space, making it approachable and open to the public. Through double-story entrances, the access situation is to be redesigned in an urban and inviting manner.

Above all, access to and from the S-Bahn station will be widened and in future will also lead to the central first floor level, instead of currently only to the upper floor. This will create new open space for offices, medical care and leisure facilities on the upper floors.

Ringcenter

The existing tenant base of offices and medical practices will be retained in its entirety and given new spaces equipped to meet their requirements. In order to create a dialogue between the building and its surroundings and to achieve as much daylight as possible in the new office spaces, the restructured existing building will be opened up as much as possible following a rational grid.

ringcenter

Former monocultures are thus transformed into multifunctional, resilient urban structures.

project partners
Lars Krückeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
Project leads
Alexander Moritz, Achim Krayl
Project team

Benedikt Boschert, Raluca Ana Maria Constantin, Sven Bauer